Gastlessen Basisschool

Inleiding
Met de opkomst van de tablet, gamecomputer, kindermarketing en de ruime keuze aan snacks zien we een ongezonder eetpatroon ontstaan bij kinderen.

Waar we vroeger veel buiten te vinden waren en de afstand naar school vaak lopend of per fiets aflegden. Zijn kinderen nu steeds meer achter een tablet, smart Phone of gamecomputer te vinden. Daarnaast is het rondom school behoorlijk druk met wegrijdende ouders, die net hun kinderen met de auto hebben afgezet. Ook de industrie speelt een grotere rol in het aanbieden en aanprijzen van talloze snacks en zoete drankjes. Onder andere de vele ‘gezonde smikkels’ ontbreken niet in de kindermarketing. Wie herkent niet allerlei lekkers bij de kassa, zodat het kind bij het afrekenen nog even verleidt wordt tot chocolade of een rol snoep.

Inside Life vindt de gezondheid van kinderen erg belangrijk en wil kinderen bewuster maken van gezonde voeding, zodat zij al vroeg een gezonde keus kunnen maken.

Gastlessen
Na het volgen van de opleiding Kindervoedingscoach en de diverse vragen die ik van ouders kreeg over gezonde voeding, is het idee ontstaan om gastlessen op school te gaan geven.

Kinderen brengen een groot gedeelte van de dag door op school, waarbij er vaak 1 tot 2 eetmomenten zijn. Voor kinderen die daarnaast ook naar de BSO gaan vindt een groot deel van de maaltijden plaats buitenshuis. Naast educatie speelt voeding een belangrijk rol bij opgroeiende kinderen en wat is er nu mooier dan deze twee samen te brengen tot een gastles over voeding.

Kinderen op basisscholen zijn jong en leergierig, door ze nu bewust te maken van gezonde voeding, zullen ze hier later veel profijt van hebben.

Werkwijze
In de huidige tijd waarbij er steeds meer gevraagd wordt van leerkrachten, ontbreekt het vaak aan tijd en voldoende kennis om een les over voeding toe te voegen aan de huidige lesstof. Inside Life neemt deze taak uit handen, door de lessen voor te bereiden en te geven in de klassen. Tijdens de lessen is de leerkracht uiteraard wel aanwezig om te ondersteunen in de groep.

In samenspraak met de school plannen we per groep een les in over voeding. De lessen worden gegeven van groep1-2 tot en met groep 8. Elke groep krijgt een les op hun niveau. Voor de kleuters zal dit meer spelenderwijs zijn, maar groep 8 kan al meer gaan nadenken over bepaalde vraagstukken. Ruim van te voren wordt aangegeven waar de les over gaat en of de kinderen iets moeten voorbereiden. Denk hierbij aan het meenemen van een favoriete smikkel, welke we dan in de klas kunnen bespreken of het bijhouden van een eetdagboekje. De coördinatie hiervan ligt bij school, dit kan bijvoorbeeld vermeld worden in de nieuwsbrief of een aparte memo in de klas.

Soms wordt er ook gebruik gemaakt van materiaal van school, denk hierbij bijvoorbeeld aan hoepels, bekertjes, A3 vellen papier etc. De gastlessen zijn mede gebaseerd op de Schijf van Vijf van het voedingscentrum.

Voor meer informatie of het maken van een vrijblijvende afspraak kunt u contact opnemen.Contact

 • Telefoon:
  +31 (0) 6 285 46 711
 • Email:
  info@insidelife.nl
 • Rek. Nummer:
  NL20RABO0305199234
 • KvK:
  63761777
 • Post adres:
 • Hoofdstraat 102
 • 6671 CC Zetten
 • Nederland